Tipfeler… Backspace!

Klaatu barada nikto!

The Wire – zaboravljena viktorijanska novela

leave a comment »

Malo je televizijskih serija toliko hvaljeno kao HBO-ov The Wire, koji nas je kroz pet sezona vodio kroz filigranski zamišljeni svijet Baltimorea. Serija originalno nije zabilježila veliki uspjeh, ali je postigla fenomenalnu prodaju kao DVD izdanje. Razlog je jednostavan – jedna epizoda obično nije bila dovoljna da prosječnom gledatelju da onaj “šut” akcije i drame kakav daju ostale serije, a kasnije sezone su zahtijevale intimno poznavanje odnosa među likovima tako da se nije moglo tek tako uskočiti u radnju na ekranu.

S druge strane, oni koji su odlučili posvetiti vrijeme The Wireu nagrađeni su jednim od najpametnijih tv showova ikad.

Upravo je kvaliteta materijala inspirirala Joya DeLyria i Seana Michaela Robinsona da seriju premjeste u paralelnu dimenziju u kojoj je The Wire ponovljen kao zaboravljena novela iz viktorijanskog doba, smještena u Bodymore. Svi likovi su doživjeli potpunu generalku kako bi što prirodnije upali u viktorijanski štih, a cijeli članak The Wire konstantno uspoređuje s djelima Charlesa Dickensa.

Njihov originalni članak je doživio toliko dobre reakcije da par ozbiljno razmišlja o izdavanju viktorijanske verzije The Wirea, a za sada se samo čeka da cijela stvar krene u tisak.

I dok je cijeli članak odlično, ugodno pomaknuto štivo za ljubitelje serije, najbolja fora se krije u komentarima na članak u kojima se mrtvo ozbiljno govori o poznatom producentu i režiseru tv serija, možda ste čuli za njega, frajer se zove Dostojevski.

Written by Petar Šego

16/05/2011 u 22:00

Postano u Čitaj

Tagged with , ,

Komentiraj